JOHN STEPHEN "El Rei de Carnaby Street"




Icona de la moda britànica John Stephen va néixer el 28 d'agost de 1934, a Glasgow, Escòcia. Va ser el sisè de nou germans prompte es va convertir en una icona de la moda britànica als anys 60 durant l’época del "Swinging London". En un principi va treballar com a soldador, l’any 1952 va traslladar la seva residècnia a Londres, i allí a la capital anglesa va trobar feina primer de cambrer i més tard al departament militar de Moss Bros a Covent Garden on va aprendre els fonaments de la sastreria tradicional. Aviat va començar a treballar com a assistent a la boutique d'un petit home anomenat "Vince", situada a Newburgh Street. Tot just quatre anys després va obrir la seva primera botiga a Beak Street, la qual va haver de traslladar de lloc degut a un incendi, fet que el va obligar a reobrir el negoci a un estret carrer d’una banda del Soho londinenc: al número 5 de Carnaby Street. 

Juntament amb el seu soci de negocis i nuvi Bill Franks, Stephen passaria a revolucionar el comerç minorista de la moda. La seva botiga, la seva roba, tot estava pintat de color groc canari, s’havia fet popular pels seus dissenys cridaners i colorits, la música pop sonava de fons i els compradors eren joves que contrastaven amb els compradors habituals dels grans magatzems contemporanis com aquell Moss Bros on Stephen havia començat. 

Més que res, però, Stephen tenia talent per fer que els homes s'interessaren per la moda. En un esforç per allunyar-se de les modes avorrides i tristor de l'època, Stephen venia roba extravagant vibrant en colors brillants i dissenys florals adonant-se que els joves ja no volien assemblar còpies dels seus pares amb vestits de feina i pantalons de franel·la gris. En el seu lloc, va ser el primer a importar jeans Levi i vendre simples jaquetes de tres botons i camises italianes de colors brillants. 

Havia nascut el "Rei de Carnaby Street," Stephen aviat va ampliar el seu negoci, en no molt de temps, disposava de 15 botigues en l'àrea sota diferents noms i franquícies, incloent a nivell internacional com els EUA, Oslo i Roma. Aviat es va convertir en acceptable que els homes gastaren temps i diners en la seva aparença, i Carnaby Street va esdevenir una zona de moda per al jovent masculí. L'era en què els estils ostentosos dels homes es van convertir en l'avantguarda de la moda, aviat va arribar a ser conegut com la "Revolució del paó". 
Stephen era el primer magnat de la moda masculina, l'extravagant Stephen va comprar el seu primer Rolls Royce pel seu 20 aniversari. La llegenda diu que va ser detingut per la policia moltes vegades pensant que havia pres el cotxe del seu pare. 

Stephen va continuar innovant amb la moda andrògina, el “turn-over” ràpid, amb una manera comuna d’actuar en quant a la distribució i un ventall impressionant del que avui es coneix com a famosos. Tots, des dels Beatles als Rolling Stones, Elizabeth Taylor, The Kinks, The Who o The Small Faces volien vestir-se amb la seva roba. 

La influència de Carnaby Street era principalment cap a Stephen i el seu imperi de la moda. Víctima de la seva pròpia popularitat, el carrer aviat es va convertir en una atracció turística, perdent l’essència original del Soho. 
Stephen va tancar la seva marca en aquells dies per problemes financers en 1975 i en gran part es va retirar de la vida pública. llavors es va dedicar al comerç minorista de la moda, però, més tard va importar la moda europea amb el nom de Francisco-M obrint la primera franquícia de Lanvin al Regne Unit. 
John Stephen es va retirar del negoci al 2002, i va morir dos anys més tard, l'1 de febrer del 2004. Al número 1 de Carnaby Street hi ha una petita placa commemorativa en honor al seu llegat.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew