THE JAZZ CRUSADERS, el so de la llibertat.


Sota el nom de The Jazz Crusaders trobem un dels millors conjunts de Jazz nascuts a principis dels anys 60, La banda des dels seus inicis allà  l’any 61, va signar amb diferents noms amb els que va editar més de quaranta àlbums, 19 dels quals van ser registrats sota el nom de 'The Jazz Crusaders" entre 1961 i 1970. El grup es composava inicialment del pianista Joe Sample, el bateria Nesbert "Stix" Hooper, saxofonista Wilton Felder i el trombonista Wayne Henderson. 

Els orígens dels Crusaders es troben en diversos grups que es van formar a la Phyllis Wheatley High School a mitjans dels anys 50, entre ells i el que podriem dir les arrels, va ser la banda The Swingsters, però la banda sota el nom The Hazz Crusaders realment 
comença a rodar quan diversos membres del grup estudiaven a la Texas Southern University. 
El nom de la banda segons conta el propi Henderson a la seva biogràfia, va esdevenir com a tribut als Jazz Messengers d'Art Blakey, just en el moment de llançar el seu primer enregistrament. 
“Freedom sound” i “looking ahead”, van ser els seus primers treballs per a al segell Pacífic Jazz de Los Angeles, marcant l'arribada auspiciosa d'aquests joves innovadors de Texas, tot seguit van signar “At the lighthouse” i “Tough talk”, amb aquest segell  signarien un bon grapat de bons discos romanent a les seves files durant una decada. 

La banda va canviar de registre musical a principis dels anys 70, deixant caure el "Jazz" del nom en 1971, per convertir-se simplement en The Crusaders, així doncs es van allunyar en certa manera del bebop, per incorporar el funk i el soul a les seves cançons, a l’hora el guitarrista Larry Carlton i el baixista Robert Popwell entraven a formar part del combo amb intenció d'aprofundir en aquestos sons. 

“Pass The Plate”, un àlbum doble era el primer treball com The Crusaders, marcant la nova direcció de la banda. D’aquesta manera van arribar a un públic molt més ampli. La seva popularitat va créixer i la banda va mantindre un ritme vertiginós d’enregistraments i concerts, però Henderson va deixar la banda el 1975, amb l’intenció de produïr altres artistes. Tot i altres canvis de membres ocasionals, els Crusaders van continuat enregistrant amb freqüència, i va tenir el seu major èxit en les llistes amb “Street Life” l’any1979, 
En la dècada de 1990, Henderson va reviure Els Jazz Crusaders, i el grup va gravar diversos àlbums amb acutacions en directe incloses. Joe Sample ha tingut una gran carrera de sessions fora de la banda, tocant en centenars d'àlbums d'artistes com Joni Mitchell i Joe Cocker o la diva de jazz Anita Baker. 
Felder va prendre el baix i ha tocat darrere d'artistes des de Billy Joel o John Cale a The Jackson 5 o Marvin Gaye. 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew