DEXTER GORDON, la imatge del bebop



Ha estat sempre  considerat com un dels millors saxo tenor del Bebop i Hardbop, malgrat que va començar els seus estudis tocant el clarinet, més tard el saxo alt, fins que es decantà pel saxo tenor cap als 17 anys.

Dexter Keith Gordon va naixer el 27 de febrer de 1923 a Los Ángeles, California es va formar amb  Lloyd Reese i Sam Browne en la Jefferson High School. Va ser al 1943, quan Dexter aconsegueix un lloc al mític Minton’s Playhouse junt a Ben Webster i Lester Young. Considerant per ell mateix un dels moments més importants de la seva carrera. 

Al 1944, va treballar amb l’orquestra de Louis Armstrong. Temps en que varen quedar registrats els primers sols de Dexter, liderant un quintet amb Nat "King" Cole com a acompanyant. Un any més tard signa per Savoy Records, fent evolucionar el seu só i el seu estil, influint així en molts saxofonistes tenors de l'época , com per exemple Sonny rollins o el mateix John Coltrane. Al 1947 enregistra The Chase convertint-se en el major exit de Dial Records, posant a Gordon com una autentic cap de la gravació.

A la decada dels 50, la seva vinculació a les drogues el porten problemes amb la justicia, fins i tot ingresant un temps a la presó, acumulant quasi una decada d’inactivitat, resurgint cap a l’any 60 quan signa per Blue Note de la má d’Alferd Lion, periode en el que grava amb Freddie Hubbard, Bobby Hutcherson, Barry Harris, Kenny Drew, Horace Parlan, Bud Powell y Billy Higgins.

Després del concert el 1962 al club Ronnie Scott's de Londres comença a viatjar i treballar sovint a Europa. Establint la seva residència a  Copenhague. Durant aquest temps a Europa, va treballar a l’históric Jazzhus Montmartre deixant diversos registres per a segells europeus com SteepleChase i Bethlehem. Tornant als EUA només per gravar sessions (1965, 1969/70 i 1972).
L’any 76 torna a la seva terra natal, rebut quasi  com un heroi, actua al Storyville i al Village Vanguard de Nova York, signant per al segell Columbia Records i organitzant una banda junt a George Cables, Rufus Reid y Eddie Gladden.
Després d’una altra aturada a la seva carrera, el 1986 resurgeix per tercerà vegada, formant part del repart a la pel.lícula Round Midnight dirigida pel francés Bertrand Tavernier. Siguent nominat amb un Premi de l’Academia al Millor Actor Principal per la seva interpretació de Dale Turner, un personatge basat en les vides de Lester Young i Bud Powell. Dexter va morir el 25 d’abril de 1990 a Filadelfia, Pennsylvania.

La famosa foto de Herman Leonard amb Gordon fumant un cigarret durant una actuació al Royal Roost de Nova York l’any 48 és una de les més importants icones gràfiques de la història del jazz.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew