DON DRUMMOND jazz a l'estil jamaicà



Don Drummond, conegut com el El Sant, va néixer el 1943 a Kingston (Jamaica)  es va formar a l'Alpha School, una escola catòlica  molt estricta, destinada principalment a les classes mes populars, on va rebre  una educació musical d'alta qualitat. En aquell moment, Jamaica encara formava part del Regne Unit.

Consequència d'aquesta educació musical, el jove Drummond va deixar l'Alpha School siguent un músic talentòs, escollint el trombó com a instrument que li acompanyaria la resta de la seva vida.

Triat com el millor trombonista de l'illa el 1954 (és a dir, a l'edat de 11 anys) es va unir a la gran explosió musical que va viure l'illa l'any 1955.
Prompte va formar la seva pròpia banda, la Drummond Don Quartet, participant com a convidat als sounds systems de Sir Clement "Coxsone"  .

Drummond va  començar a gravar a Jamaica i Anglaterra,  la seva primera gravació va aparèixer al voltant de 1956, el tema  On the beach.
El 1964, Coxsone va tenir la brillant idea de reunir els millors instrumentistes de l'illa per formar una banda d'ensomni, els Skatalites. La direcció musical del grup vea ser encapçalada per l'excel.lent teclista Jackie Mittoo, ademés de Mittoo els Skatalites estaven formats entre d'altres per: Johnny "Dizzy" Moore a la trompeta, Lloyd Knibbs a la bateria i Tommy McCook al saxo tenor, que per  problemes d'egos que es va negar a unir-se al grup en un primer moment.
Mittoo va traslladar a Drummond el pes de les composicions, i va ser una bona elecció, ja que va ser un epoca prolífica.
Finalment la banda va ser completada  per Tommy McCook (excel.lent saxofonista de pas), Roland Alphonso saxofonista, Lloyd Brevett al contra- baix, Jah Jerrry Haynes i Ernest Ranglin a les guitarres, completant així el combo.
L'any 1964 formà part del 10 primers a les llistes d'exits angleses amb temes com Man on the street i  Guns of Navarone, siguent escollit com un dels 5 millors trombonistes del moment.
Ademés d'aquestos temes, va composar altres com Silver Dollar, Eastend standar time, Garden of love etc. tots ells himnes del Ska o jazz jamaiquino a hores d'ara, tot i acompanyat per la resta dels Skatalites.
Desgraciadament, l'any 1965 es va anunciar la mort d'Anita Mahfood, una ballarina de 23 anys i la seva companya sentimental. Don Drummond  va anar a la comissaria de policia, afirmant que la seva dona s'havia apunyalat a si mateixa, la policia va trobar el cos de la nòvia a la seva habitació morta, amb el cos cosit a ganivetades, Drummond va ser acusat d'assassinat.

Don Drummond va morira la presó l'any 1969 on estava internat de per vida, malgrat que consta com a mort per causes naturals, mai ha quedat clar el motiu de la seva mort.

Darrere queden mes de 300 cançons en 27 anys, evidència de la capacitat productiva de l'artista i la fundació de la banda més important la història del Ska.

Com a referècnia de la seva obra podem trobar nombrosos recopilatoris, dels quals cap destacar:

The best of Don Drummond
Studio one 1968, LP

Jazz Ska Attack 1964
Jet Set Records 2000, CD







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MIQUEL INJECTION, The Scorcher crew